Nasveti za potovanje

Nasveti za potovanje

NASVETI ZA POTOVANJE

Ker vam želimo omogočiti prijetno potovanje, smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov:

- na letališče pridite pravočasno,

- pred prihodom preverite, če imate vse VELJAVNE dokumente pri sebi,

- pred vstopom v varovani del letališča morate opraviti varnostni pregled,

- v ročno prtljago ne pakirajte nevarnih ali ostrih predmetov, saj vam bodo ob varnostnem pregledu odvzeti,

- tekočine v ročni prtljagi morajo biti pravilno pakirane v hermetično zaprti vrečki, če je nimate, so vam na voljo na prijavnih okencih,

- po prijavi na let na svoji vozovnici preverite, ali imate odrezke prtljažnih listkov oziroma potrdila o oddani prtljagi. Preštejte jih, za vsak oddani kos prtljage mora biti priložen en listek,

- v kovčke ne spravljajte hrane, stekla in pokvarljivih snovi,

- prevoznik prevzema odgovornost samo za registrirano prtljago, za katero ste dobili odrezek prtljažnega listka. Odgovornost za ročno prtljago nosite sami.

- Stvari, ki so zares pomembne in višjih vrednosti, vzemite na letalo v ročni prtljagi.

Potniki s posebnimi potrebami:

Vsi prostori v terminalu, kateri so namenjeni potnikom, so zasnovani tako, da jih invalidi in osebe z omejeno mobilnostjo brez težav dosežejo in vse poti in prostori so nazorno označeni z mednarodno priznanimi označbami in standardi. V kategorijo potnikov, katerih zdravstveno stanje zahteva pozornost in pomoč ob vkrcanju in izkrcanju, ter med letom, v primeru hitre evakuacije in med zemeljsko oskrbo, spadajo: invalidi, bolniki, poškodovanci, nosečnice, starejši ljudje, za katere je določena posebna pomoč.

V skupino invalidov spadajo:

- WCHR (Wheelchair on Ramp) - Potnik potrebuje invalidski voziček za prevoz do/od letala, po stopnicah lahko gre sam.

- WCHS (Wheelchair on Steps) - Potnik potrebuje voziček do/od letala, ne more sam po stopnicah, lahko pa pride do/od sedeža.

- WCHC (Wheelchair on cabin seat) - Potnik potrebuje popolno pomoč druge osebe pri gibanju oz. se ne more sam premikati, običajno ima s seboj tudi svoj invalidski voziček. Za potovanje z letalom obvezno potrebuje spremljevalca.

- BLND (Blind passenger) - Potnik je slep oz. slaboviden in potrebuje pomoč med potovanjem.

- DEAF (deaf passenger) - Potnik je gluh oz. delno slušno prizadet in potrebuje pomoč med potovanjem.

- DPNA (disabled passenger with intellectual or developmental disability needing assistance) - Potnik s težavami pri učenju, demenco, z Alzheimerjevo boleznijo ali Downovim sindromom, ki potuje sam in potrebuje pomoč.

- MEDA (medical case) - drugi medicinski primeri pri katerih je potreben spremljevalec, če tako odloči zdravnik. Spremljevalec mora biti star najmanj 18 let in usposobljen za nudenje prve pomoči. V vseh situacijah mora biti sposoben sam pomagati potniku. Če pa je le temu potrebna medicinska pomoč tudi med letom, je obvezen zdravstveni delavec.

- BLND/DEAF - Potnik je gluhonem, zato mora imeti pomoč med potovanjem.

Ostale kategorije:

- MAAS/LANG (starejši potniki, kateri prvič potujejo, ter se ne znajdejo najbolje in ne govorijo tujih jezikov). Nudi se pomoč pri opravljanju vseh formalnostih na letališču do vstopa v letalo in izstopa iz letala , nošenju ročne prtljage in prevzemanju registrirane prtljage. Priporočljiva je vnaprejšnja najava ob nakupu vozovnice.

Nosečnice

Priporočamo, da prevoznika o svojem stanju obvestite že ob nakupu letalske vozovnice, da vam lahko svetuje o možnostih poleta ter dovoljenih tednih nosečnosti.

Večina prevoznikov zahteva po 27 tednu nosečnosti zdravniško potrdilo. Zato vas prosimo, da ob prijavi na let ali na njihovo zahtevo pokažete potrdilo osebju letališča

Prevoznik lahko v posebnih pogojih (izredni pogoji letenja, izredno slabi vremenski pogoji) zavrne prevoz katere koli kategorije potnikov, katerih zdravstveno stanje zahteva pomoč.

Obstajajo univerzalne kratice, ki označujejo stopnjo zahtevane pomoči in se potniku določijo ob rezervaciji. Zato priporočamo, da ob rezervaciji vozovnice prevozniku predate čim več podatkov o tem, kakšno pomoč potrebujete. Če tega ne storite, vam prevoznik in letališko osebje ne morejo zagotoviti pomoči. V skrajnem primeru prevoznik lahko tudi zavrne sprejem na let.

Na prevoz ne sprejmemo:

- potnikov katerim prevoz z letalom lahko poslabša njihovo zdravstveno stanje ali celo ogrozi njihovo življenje,

- potnikov katerih prevoz predstavlja tveganje okužbe za ostale potnike, posadko ali letalo,

- potnikov, ki ne morejo biti nameščeni na standardnem sedežu v dvignjenem ali spuščenem položaju in

- potnikov ki ne izpolnjujejo prevoznikovih zahtev za prevoz potnikov, katerih zdravstveno stanje zahteva pomoč.