Novice

Premiera filma "V zraku nad morjem" na RTV Slovenija

Spoštovani,

v soboto, 18. junija 2016, ob 17.20 bo na Prvem programu RTV Slovenija predvajan dokumentarni film "V zraku nad morjem". Film je nastal v sodelovanju med zavodom Nomed in Aerodromom Portorož in prikazuje bogato dediščino letalstva na Slovenski Obali.

Ponovitev filma bo 24. junija ob 15.50, na Drugem programu RTV Slovenija.


O filmu:

"V zraku nad morjem“ je dokumentarni film, ki pripoveduje o bogati dediščini letalstva na območju Slovenske Obale. Letalstvo se je tukaj razvijalo vzporedno s svetovnimi trendi aviacije in jih v začetku prejšnjega stoletja v nekaterih segmentih morebiti celo preseglo. Avtorji filma so najprej raziskali začetke aviacije s hidroplani, prvimi komercialnimi linijami in pilotsko šolo v zgodnjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja, kar je na območju Portoroža in Bernardina vzpostavila podjetna družina Cosulich.

Avtorji so film nadaljevali s prikazom prvih osnutkov vzletno-pristajalne steze v Sečovljah v začetku šestdesetih let in izpostavili vlogo nekaterih posameznikov, ki imajo zasluge za nastanek poznejšega letališča.

Sledila je kronološka poglobitev v razvoj aerodroma skozi različna zgodovinska obdobja vse do današnjih dni.

Dodana vrednost dokumentarnega filma se kaže v tem, da so v njem izpostavili ljudi, ki so poleg svojega vpliva na razvoj portoroškega letališča prispevali tudi k razvoju samega kraja, vendar so deloma ostali v senci zgodovine (npr. dolgoletni direktor igralnice Casino Portorož Anton Spinelli, slikar Pavle Zamar in nekdanji poklicni pilot Drago Gabriel ter drugi).


O avtorjih filma:

Zavod NOMED, ki se ukvarja z video in avdio produkcijo ter neformalnim izobraževanjem na področju kulture, stremi k ohranjanju in promociji kulturne dediščine. Zavedanje o pomenu bogate zgodovine obalnega območja je vodilo avtorje k snemanju dokumentarnega filma V zraku nad morjem. Za namen filma so zbrali številno arhivsko gradivo in opravili temeljito raziskovalno delo, ter posneli intervjuje z ljudmi, ki so imeli in imajo pomembno vlogo pri razvoju letalstva in portoroškega letališča.


Raziskava: Marko Žigon & Andrej Božič

Scenarij: Andrej Božič

Režija: Marko Žigon

Asistent snemanja: Barbara Kocjančič

Produkcija: Nomed

Leto: 2015

Dolžina: 50 minut