Novice

Sporočilo za javnost - SPROSTITEV ZRAČNEGA PROMETA

Zadnja sprememba: 27.5.2020

Vlada Republike Slovenije z 12. majem umika ukrepe, ki bi omejevali zračne prevoze v Republiki Sloveniji, saj je ocenila, da ta ukrep ni več ne potreben ne smiseln. Omejitev se umika za mednarodne zračne prevoze tako iz območja Evropske unije kot iz tretjih držav. 

Na podlagi vladnih odredb z dne 15. in 17. maja 2020 so bile uvedene omejitve za potnike, povezane s omejavnjem okužbe s Covid-19. Državljani Republike Slovenije in osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji niso predmet ukrepov vezanih na karanteno.

Za osebe, ki so državljani držav EU in schengenskega območja in prispejo v Republiko Slovenijo, 14-dnevna karantena ni potrebna, če izpolnjujejo naslednje pogoje:

- Država odhoda je na seznamu, ki ga je objavila vlada (povezava:www.nijz.si/sl/seznam-drzav-za-prehajanje-drzavne-meje-brez-omejitev). To so države, s katerimi so sklenjeni ustrezni dvostranski tehnični sporazumi ali sporazum na ravni EU.

- Če oseba, ki prihaja, ni bila zunaj EU ali Schengenskega območja več kot 14 dni.

- osebo, ki ima v Republiki Sloveniji potrjeno rezervacijo nočitve turističnega obrata in to izkazuje z dokazilom rezervacije.

Ostale izjeme: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2020-01-1119/odlok-o-odrejanju-in-izvajanju-ukrepov-za-preprecitev-sirjenja-nalezljive-bolezni-covid-19-na-mejnih-prehodih-na-zunanji-meji-in-na-kontrolnih-tockah-na-notranjih-mejah-republike-slovenije

Če je oseba, brez stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji oz. ni državljan/ka Republike Slovenije in je pozitivna na Covid-19 ali ima simptome, ki so združljivi s Covid-19, mu vstop v državo ni dovoljen. Če domnevamo, da oseba, ki prispe v Slovenijo, zaradi omejitev v drugih državah ne bo mogla oditi iz Slovenije, ji ne bo dovoljen vstop v državo.

14-dnevna karantena je obvezna za vse osebe, ki prihajajo iz tretjih držav.

Izjeme od zahtev karantene za osebe, ki prihajajo iz tretjih držav:
- osebe, ki sodelujejo pri prevozu blaga iz tretjih držav v tretje države in osebe, ki sodelujejo pri tranzitu blaga iz tretjih držav,
- osebe s posebnim dovoljenjem ustreznega organa.

Policija je za vse informacije glede novih ukrepov, vezanih na vprašanja glede prečkanja mej, vzpostavila posebno kontaktno številko:

01 514 70 01  ali info.koronavirus@policija.si 

Dosegljivi so od ponedeljka do nedelje med 7. in 19. uro.

Ukrep prepovedi letenja zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki na območja javnih letališč lokalnega pomena, kjer se opravlja mednarodni zračni promet z odleti iz drugih držav (LJAJ, LJBL, LJBO, LJCE, LJCL, LJDI, LJMS, LJNM, LJPO, LJPT, LJSG, LJSK, LJSO), pa ostaja do 12. junija 2020, in sicer zaradi rizičnosti za varovanje javnega zdravja ljudi in varovanje premoženja, saj niso vzpostavljeni zdravstveni pogoji oziroma zahteve, kot jih določa pristojni organ za javno zdravje.

Več o sprejeti odločitvi v sporočilu za medije Vlade RS

Osebe z znaki akutne okužbe dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, kihanje, izcedek iz nosu, bolečine v prsnem košu) naj ostanejo doma.

 Splošni ukrepi na javnem letališču za mednarodni zračni promet:

- Varnostna razdalja med potniki ne sme biti manjša od 1, 5 metra. Ustrezna varnostna razdalja med potniki je v notranjih prostorih določena s talnimi oznakami. Usmerjevalni trakovi pa so namenjeni za usmerjanje in razmejevanje potnikov.

- Omejeno je število potnikov, ki se lahko istočasno nahajajo v potniškem terminalu, upoštevajoč procese prihoda in odhoda potnikov.

- Obvezno je razkuževanje rok pred vstopom v potniškem terminal kar velja za vse potnike, obiskovalce in druge uporabnike.

- Vsak potnik je dolžan zagotoviti svojo masko, ki jo mora nositi v potniškem terminalu, pri (notranjem) procesu vkrcavanja in izkrcavanja potnikov, prevozu z vozili in v drugih zaprtih prostorih. Za potrebe potnikov so maske na voljo v prodajalni na letališču.

- Frekvenca razkuževanja prostorov v potniškem terminalu se izvaja vezano na število potnikov.

- Potniški terminal je večkrat prezračevan prav tako se pogosteje čisti mesta, ki se jih potniki dotikajo.

- Več o preventivnih ukrepih lahko najdete tudi na plakatih in reklamnih monitorjih na letališču.

- Za dodatno zaščito se nameščena zaščitna stekla na delovna mesta (prijava na let – »CHECKIN«, izhode na letala – »GATE«).

- Za spremstvo in pomoč potnikom (služba za oskrbo potnikov) uporabljamo obrazne maske in rokavice za enkratno uporabo.

- Za pregled potnikov in drugega osebja na varnostnih kontrolnih točkah (varnostniki) se uporablja osebna varovalna oprema (obrazne maske, rokavice za enkratno uporabo in zaščitna očala).

- Za natovarjanje in raztovarjanje ter čiščenje kabine letala oziroma na splošno za opravljanje nalog na/v letalu je potrebna uporaba obrazne maske.

Prevoz potnikov

Prevoz potnikov je mogoč z našim shuttle vozilom. Pred vstopom v vozilo je obvezno razkuževanje rok, med vožnjo pa je zahtevano nošenje zaščitne maske. Vozilo lahko skupaj uporabljajo le potniki, ki so prišli skupaj z letalom. Sovoznikov sedež ni v uporabi in mora ostati prost. Vozilo razkužujemo po vsaki uporabi – prevozu potnikov.

Izposoja koles

Na letališču si je možno izposoditi tudi kolesa, ki jih po vsaki uporabi razkužimo.

Obisk destinacije

Z 18.5.2020 bodo vrata odprle vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Odpirajo se tudi nastanitvene kapacitete do 30 sob - manjši hoteli, hostli in tudi planinske koče, a pod strogimi varnostnimi ukrepi. Svetujemo, da se pred obiskom destinacije pozanimate o delovanju in rezervaciji posameznega objekta. 

Letališka restavracija je svoja vrata odprla s 15.5.2020. Vabljeni ponovno k nam!

Opozarjamo, da navkljub upoštevanju vseh ukrepov možnost okužbe ni popolnoma izključena.