Novice

Dan odprtih vrat letališča Portorož 2017

Sečovlje, 30. september 2017: Ob praznovanju svetovnega dneva turizma je v soboto 30.9.2017, na letališču Portorož, v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož in Obalnim letalskim centrom Portorož potekal »Dan odprtih vrat letališča Portorož«.  

Na sedaj že tradicionalnem dogodku Dan odprtih vrat letališča Portorož je bilo to soboto precej živahno. Obiskovalcem so se predstavile letališke službe, program pa so obogatile tudi spremljajoče dejavnosti kot so otroški ustvarjalno tekmovalni kotiček, bogata ponudba na stojnicah, kulturni program, ter seveda vrhunec dneva dve in pol urni letalski program.

Okoli 4.000 obiskovalcem, ki so v lepem sončnem vremenu stopili skozi odprta vrata letališča Portorož so se predstavile letališke službe, med njimi prvič tudi letališka kontrola zračnega prometa Portorož. V sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož so bili na razpolago tudi vodeni ogledi zaledja Portoroža in Pirana.

Sicer pa so se v okviru predstavitev služb, ki delujejo na letališču Portorož v praktičnih vajah predstavili enoti policije in carine. Ti sta s psi vodniki prikazali prijetje nevarnih storilcev in iskanja prepovedanih substanc. Policija in carina sta v letaliških hangarjih in zunaj njih predstavili tudi druge enote svojih služb, policija pa je z letalsko enoto dodatno sodelovala še v sklopu letalskega programa. Zelo bogato predstavitev je prikazala tudi Slovenska vojska. Tako na tleh kot tudi v zraku. Ta dan so bili namreč na letališču Portorož prisotni tako rekoč vsi tipi zrakoplovov Slovenske vojske. To so Pilatus PC9M Hudournik, letalo Pilatus PC6 s katerim so prikazali gašenje požarov, helikopter Bell 412 s helikopterskim reševanjem ponesrečencev, helikopter Bell 206, helikopter Cougar ter letalo L-410 Turbolet, ki je bilo obiskovalcem tudi na vpogled.

Poleg široke palete vojaških letal, je bilo v letalskem programu moč videti še prikaz padalskih skokov z zastavami, prelete slovenskih letalskih šol in aeroklubov, program akrobatskega jadralnega letala BLANIK L-13, letalo PZL Dromader s predstavitvijo gašenja požarov, starodobni dvokrilec Boeing Sterman ter nastope ultralahkih letal Flamingo, akrobatsko letalo Citabria ter ultralahki helikopter Kiss 209M.

Na dogodku je bilo poskrbljeno tudi za zabavo najmlajših in sicer v tekmovanju s papirnatimi letalci, ki so jih ustvarjali v otoškem kotičku, padalski piramidi Padalske šole Paranoia ter v simuliranju voženj s službenimi vozili v okviru predstavitev različnih letaliških služb. V sklopu Dneva odprtih vrat letališča Portorož je potekal tudi Likovno fotografski in literarni natečaj. Najboljši izdelki sodelujočih osnovnošolcev so bili ob koncu prireditve nagrajeni s priznanji in praktičnimi nagradami, ki so jih podelili ga. Mirela Flego TD Taperin, g. župan dr. Peter Bossman, g. Igor Novel Turistično združenje Portorož ter Robert Krajnc, Aerodrom Portorož.

Za uspešno izpeljan dogodek se za sodelovanje zahvaljujemo Turističnemu združenju Portorož, g.i.z. in Obalnemu letalskemu centru Portorož ter sponzorjem: Petrol d.d., Občina Piran, Turistično združenje Portorož g.i.z., Zavarovalnica Triglav d.d., G4S d.o.o., Zavarovalnica Sava d.d., Luka Koper d.d., Surf d.o.o., Denet d.o.o., Okolje Piran, TD Taperin, ter vsem drugim, ki ste kakor koli pripomogli k izvedbi letošnjega dogodka.

FOTOGALERIJA