Omejitve za potnike

Ukrepi za potnike

Vlada Republike Slovenije je z 12. majem umaknila ukrepe, ki bi omejevali zračne prevoze v Republiki Sloveniji, saj je ocenila, da ta ukrep ni več ne potreben ne smiseln. Omejitev se umika za mednarodne zračne prevoze tako iz območja Evropske unije kot iz tretjih držav. Uvedene pa so omejitve za potnike povezane z omejavanjem okužbe s Covid-19. 

Vstop brez omejitve

Brez omejitev in karantene lahko v Slovenijo vstopajo državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja.

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na seznamu epidemiološko varnih držav in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene. Ažuren seznam lahko spremljate na strani: https://nijz.si/sl/seznam-drzav-za-prehajanje-drzavne-meje-brez-omejitev

Na podlagi ocene epidemiološke situacije za posamezno državo ter v skladu z doseganjem dvostranskih tehničnih dogovorov s sosednjimi in drugimi državami članicami Evropske unije oziroma schengenskega območja Vlada s sklepom določi in spreminja seznam držav, iz katerih osebe vstopajo v Republiko Slovenijo v skladu s III. odstavkom 9. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Ur. L. RS 83/20).

Izjeme

Za vstop v Slovenijo brez karantene so navedene tudi nekatere izjeme, ki jim lahko sledite na naslednji povezavi: https://nijz.si/sl/seznam-drzav-za-prehajanje-drzavne-meje-brez-omejitev

Policija je za vse informacije glede novih ukrepov, vezanih na vprašanja glede prečkanja mej, vzpostavila posebno kontaktno številko:

01 514 70 01  ali info.koronavirus@policija.si 

Dosegljivi so od ponedeljka do nedelje med 7. in 19. uro.